Etsivä nuorisotyö raiteilla

24.9.2019

Hyvinkään etsivä nuorisotyö pilotoi Nuorisotyö raiteilla –hankkeen (NTR) mukana etsivän nuorisotyön soveltuvuutta radalla tehtävään nuorisotyöhön pääradan varrella. Nuorisotyö raiteilla -hankkeen nuorisotyöntekijäparit liikkuvat pääkaupunkiseudun junissa ja radanvarren kohtauspaikoissa. Hyvinkään etsivä nuorisotyö jalkautui Nuorisotyö radalla -hankkeen mukana eri puolille pääkaupunkiseutua neljänä päivänä. Mitä radoilla nähtiin, ja miten etsivä nuorisotyö soveltui radalla tehtävään työhön? Lue Hyvinkään etsivän nuoristyöntekijä Ollin yhteenveto pilotoinnista.

Päivä ja aika

Asemat

Kohdatut nuoret

Ke 24.7.2019
15.30-21.30
 

Oulunkylä, Malmi, Tikkurila, Korso

20 (kaikki alaikäisiä)

Pe 9.8.2019
16.00-00.16

Tikkurila, Kerava, Hyvinkää, lentokenttä

26 (12-20-vuotiaita)

La 17.8.2019
16.00-23.00

Tikkurila, Järvenpää, Helsingin keskusta, Vuosaari, Itäkeskus, Malmi

34 (pääasiassa alaikäisiä)

To 22.8.2019
16.00-20.00

Hyvinkää, Kerava, Korso

38 (Hyvinkäällä pääasiassa täysi-ikäisiä, muualla alaikäisiä)

Keskiviikkona jalkautuminen aloitettiin NTR:n toimistolta. Emma Kallunki NTR:stä toimi vuoron ajan perehdyttäjänä. Ensimmäinen kerta painottui paljon NTR:n käytänteiden läpikäyntiin ja sen pohtimiseen, minkä hyödyn etsivä nuorisotyö tuo ja saa toimintaan osallistumisesta. Nuoria kohdattiin lähinnä Tikkurilan ja Korson asemien läheisyydessä. Positiivinen yllätys oli, että kaikki kohdatut nuoret vaikuttivat olevan selvin päin. Lämmin keli tuntui vaikuttavan siihen, että tavanomaisissa ”hengailupaikoissa” ei tavattu nuoria. Vuoro päätettiin Tikkurilan toimistolle, jossa tehtiin raportointi ja illan yhteenveto.

Perjantain työvuorossa etsivän kanssa oli Sauli Taipale NTR:ltä ja Emmi Järvenpään kaupungin erityisnuorisotyöstä. Illan aikana jalkauduimme nuorten suosimille paikoille. Tavattiin mm. Keravan nuorisopalveluiden jalkautuvia nuorisotyöntekijöitä ja nuorisoseurueita. Lisäksi oli muutamia yksittäisiä kohtaamisia ja sovittiin yhden nuoren kanssa myös jatkotyöskentelystä. Yleisesti tunnelma oli rauhallinen ja nuoret olivat hyvällä tuulella. Käytiin pohdintaa hankkeen jatkosta ja mietittiin yhdessä miten eri toimijat voivat tuoda osaamistaan toimintaan. Ikärajat eivät ole kenellekään ongelma ja näkemys siitä, että yhteistyöllä voidaan kehittää toimintaa, on yhteinen. Pohdittiin, että Järvenpää-Hyvinkää-välillä on järkevää käyttää autoa, jotta tavoitettaisiin enemmän nuoria kaupunkien reunustoiltakin.

Lauantaina työvuorossa etsivän nuorisotyön ohjaajan lisäksi oli NTR:n Sauli Taipale sekä Itä-Helsingin jalkautuvasta nuorisotyöstä työntekijä. Illan aikana tavattu nuoria ja yhteistyötahoja mm. puistoissa, kauppakeskuksissa ja kaupungilla vaihtelevasti: osassa reilusti, osassa ei ollenkaan. Ohjeistettiin mm. nuoria käyttäytymään kunnolla ja autettiin yhdessä nuorten kanssa tilanteiden rauhoittumista. Työvuoro päätettiin Tikkurilaan 23.00.

Torstain työvuoro tehtiin NTR:n Emma Kallungin kanssa. Ilta aloitettiin Hyvinkäältä kauppakeskus Willassa sijaitsevasta nuortentila Spotista ja lähistöllä olevista nuorten suosimista oleskelupaikoista. Hyvinkäältä siirryttiin hiljaisen Keravan kautta Korsoon. Illan aikana tavattiin junassa nuoria häiritsevä päihtynyt keski-ikäinen mies, annettiin positiivista palautetta nuorisojoukolle, joka auttoi esimerkillisesti tajutonta naista ja kohdattiin jonkin verran muita nuoria. Pääasiassa nuoret eivät olleet kuulleet tai nähneet NTR:n työntekijöitä ennen, mutta tästä huolimatta ottivat tuntemattomat aikuiset kivasti vastaan.

Yhteenveto

Neljä työvuoroa NTR:n kanssa ovat lisänneet todella paljon ajankohtaista tietämystä nuoriin liittyvistä ilmiöistä pääkaupunkiseudulla. Työvuorojen aikana on aikaa käydä läpi menneitä caseja ja pohtia niitä erilaisista näkökulmista. Suurin anti onkin ollut tiedon vaihtaminen ja ilmiötietoisuuden lisääminen.

Etsivän nuorisotyön näkökannasta kohderyhmä painottuu selvästi alaikäisiin. Täysi-ikäisten kohtaaminen tuntuu allekirjoittaneen mielestä haastavammalta NTR:n yhteydessä. Paikallistuntemuksen puuttuminen ja se, että nuorilla aikuisilla ei ole välttämättä mitään käsitystä keitä lähestyvät aikuiset ovat, ovat haasteita. Hyvinkäällä on helpompi perustella omaa olemista ja lähestymistä. Tähän vaikuttaa tietenkin se, että olen työskennellyt Hyvinkäällä jo pitkään.

Hyvinkään etsivän nuorisotyön on mielestäni järkevää jalkautua Hyvinkään alueella ja tarjota vierailuja lähikuntiin (Riihimäki, Järvenpää) jalkautumisien yhteydessä, sekä olla aktiivisesti yhteydessä NTR:n työntekijöihin tiedon välittämisen merkeissä. NTR:n jalkautuvaan työhön pitäisi tehdä selvästi enemmän vuoroja, jotta oma naama tulisi tutuksi ja lähestyminen olisi helpompaa. Valitettavasti tämä olisi pois Hyvinkäällä tehtävästä jalkautuvasta työstä.

Kokemuksena NTR-pilotointi oli mielenkiintoinen. Oli hienoa päästä näkemään vierestä erilaisia tapoja kohdata nuoria eri ympäristöissä ja miten paljon rautaisia ammattilaisia työskentelee nuorten kanssa puhaltaen samaan hiileen.

 

Olli Saarinen
Etsivän nuorisotyön ohjaaja
Hyria säätiö