Mitä sitten, jos ei päässytkään opiskelemaan?

15.7.2019

Opinnot odottavat syksyllä! Vai odottavatko sittenkään? Kevään yhteishaussa opiskelupaikan ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sai lähes 65 000 hakijaa. Samaan aikaan noin 7000 nuorta jäi ilman opiskelupaikkaa. Nämä ovat niitä nuoria, joiden kanssa etsivät nuorisotyöntekijät työskentelevät myös kesällä. Katso Helsingin kaupungin etsivän nuorisotyöntekijän Kaisan vinkit, jos opiskelupaikka jäi saamatta.


Ihana kesä ja ihana aurinko…ja toivottavasti ihana loma! Kaikesta tästä huolimatta etsivän nuorisotyön kesään kuuluvat myös työt, aivan kuten läpi vuoden. Monet etsivät saavat onneksi myös pitää pienen loman ja ladata akkujaan kesän aikana haasteellisen työn vastapainoksi. Monissa kunnissa työt kuitenkin jatkuvat koko kesän tavalla tai toisella. Onneksi ihana kesä tuo kuitenkin mukanaan mahdollisuuden tavata nuoria esimerkiksi ulkona kahviloiden terasseilla, puistoissa, meren tai järven rannalla tai lähtemällä kävelylle Suomen upeaan luontoon. Kesällä on myös ihanaa esimerkiksi järjestää nuorille suunnattuja erilaisia toimintoja, kuten esimerkiksi kesäretkiä vaikka suuremmallakin porukalla.

Etsivän kesä ei kuitenkaan välttämättä ole vain retkeilyä nuorten kanssa tai puistoissa jäätelöllä istumista auringossa. Kesällä tehdään myös töitä aivan samoin tavoinkin kuin synkän talven hetkinä. Etsivän kesään voi kuulua muiden tavallisten tehtävien lisäksi muun muassa peruskoulun päättäneiden ja ilman koulupaikkaa jäävien nuorten tavoittelua, jossa voikin olla aikamoinen rupeama. Esimerkiksi Helsingissä ilman koulupaikkaa jääneitä peruskoulun päättäneitä nuoria oli tänä kesänä lähemmäs pari sataa. Näiden nuorten huoli saattaa olla suuri, koska ei ole mitään käsitystä, mitä sitä syksyllä alkaisi tekemään.

Onneksi hätä ei kuitenkaan ole ihan ”tämän näköinen”. Nuorilla on edelleen mahdollisuus päästä kouluun. Toisen asteen koulutuksen valintatulosten julkistamisen, eli 13.6. jälkeen on voinut hakeutua vielä mahdollisille vapautuneille koulutuspaikoille kesän ja vielä alkusyksyn aikana lisähaussa ja jatkuvassa haussa. Näitä paikkoja voi tulla päivittäin avoimeksi, joten kannattaa vierailla usein opintopolku.fi-sivustolla. Myös oppilaitosten omia sivustoja kannattaa käydä kurkkailemassa. Lisäksi esimerkiksi haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin eli VALMAAN (ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen), LUVAAN (lukioon valmistavaan koulutukseen) ja kymppiluokalle (perusopetuksen lisäopetukseen) on voinut hakea 21.5 alkaen, mutta huomaathan, että haku näihin päättyy jo 23.7. Myös korkeakoulujen lisähaku on avoinna 1.7.–14.8. 

Mikäli näistä mikään ei kuulosta hyvältä vaihtoehdolta, kannattaa myös miettiä mahdollisuutena esimerkiksi aikuislukiota, oppisopimusta, opiskelua avoimessa korkeakoulussa, kansanopistojen vaihtoehtoja, kesäyliopistoa tai vaikka miettiä opiskeluvaihtoehtoja ulkomaille. Jos kuitenkaan opiskelu ei tunnu juuri nyt omalta jutulta, voi myös vaikka hakeutua töihin ja pitää välivuotta tai mennä Te-palveluiden kautta työkokeiluun. Kaikille halukkaille varmasti löytyy jokin sopiva vaihtoehto. 

Jos koulutus- ja työelämän asiat mietityttävät tässä vaiheessa, kannattaa olla yhteydessä oman alueen etsivään nuorisotyöhön. Me autamme mielellämme selvittelemään polkua eteenpäin. Joskus on hyvä ajatella ja kartoittaa eri vaihtoehtoja toisen ihmisen kanssa ja pysähtyä pohtimaan, että mitä sitä oikein haluaakaan seuraavaksi tehdä. Joskus vaihtoehtojen selvittäminen voi myös tuntua vaikealta tai työläältä, jolloin etsivä mielellään tsemppaa asiassa eteenpäin. Ja parasta on, että näitä asioita voi yhdessä selvitellä vaikka siellä puistossa istumalla tai kävelyllä metsässä.

Joten reippaasti vain yhteyttä oman kunnan etsivään nuorisotyöhön, jolloin voimme vielä saada vaikka mitä aikaiseksi. 

Ihanaa ja aurinkoista kesää kaikille toivottelee, 

Kaisa Leväsaari, Helsingin kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä