Näin rakennetaan nuoren luottamus

2.12.2019

Tirisevä makkara nuotiolla, linnun laulu puiden seassa, hevosen hirnahdus, moottoriöljyn tuoksu, kitaran virityksen ääni, liedellä paistuvat letut ja laineiden liplatus kajakissa istuessa ovat monelle nuorisotyöntekijälle oleellinen osa nuorisotyötä. Myös etsivää nuorisotyötä voi tehdä metsässä, veneessä tai pilkkireiän äärellä, ostoskeskuksessa, kirjastossa, kahvilassa, keittiössä, hevostallilla ja bändikämpällä. Ja miksei myös teatterilavalla, kangaspuiden äärellä, savityöhuoneessa, golfkentällä ja kuntosalilla. Jotta nuorta voidaan tukea, on ensin ansaittava hänen luottamus. Se rakentuu ajan ja aidon kiinnostuksen kautta.

Etsivä nuorisotyö perustuu nuorisotyön arvoihin, jossa mm. tuetaan ja mahdollistetaan nuorten omaehtoista toimintaa ja tarjotaan mielekkäitä vaihtoehtoja vapaa-aikaan. Nuorisotyö tarjoaa myös kohtaamisia ja toimintoja, joissa on mahdollista olla aidosti ja vapaasti oma itsensä ilman pelkoa nolatuksi tai hylätyksi tulemisesta. Nuoren hyvää ja oman näköistä elämää tukien, siitä kaikessa on kyse.

Nuorten sosiaalinen vahvistuminen ja oman jutun löytyminen ovat etsivän nuorisotyön keskiössä. Nuoren kanssa työskentely voi käytännössä olla ihan mitä vain Kela-lomakkeen täytöstä kavion putsaukseen tai syvällisistä keskusteluista rumpukompin harjoitteluun. Tavoitetta kohti mennään sopivia keinojen käyttäen sekä tarvittava aika ottaen. Pääroolissa ovat aina juuri ne tyypit, jotka yhteistyötä tekevät, nuori ja etsivä. Ja juuri sen näköistä on etsivä nuorisotyökin. Tärkeintä toimintaympäristön ja menetelmän valinnassa on mahdollistaa nuorelle kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus. Myöskään hyvää fiilistä, ei pidä unohtaa!

Etsivä nuorisotyöntekijä on nuorisotyön ammattilainen ja paikallisten nuorten nykytilanteen asiantuntija. Tärkeää onnistuneelle työskentelylle on saavuttaa nuoren luottamus siihen, että etsivä kykenee omalla ammattitaidollaan auttamaan häntä. Toimintaympäristön ja menetelmän valinnalla on suuri merkitys tämän syntymiseen, kun nuori kohdataan hänelle mieluisassa ympäristössä. Näin nuori saa helpommin tunteen siitä, että etsivä nuorisotyöntekijä on oikeasti kiinnostunut hänen hyvinvoinnistaan ja haluaa olla luotettava aikuinen, joka kulkee hänen rinnallaan.

 

Pari tarinaa etsivästä nuorisotyöstä eri ympäristöistä:

Tero, Rovaniemen etsivä nuorisotyöntekijä työskentelee nuorten kanssa musiikin avulla. Hän kokee, että musiikki auttaa lähemmäs nuoria. Lisäksi hän ajattelee, että hänen oma keskeneräisyytensä muusikkona madaltaa myös nuorten kynnystä, kun he yhdessä opettelevat asioita.

 

Kangasniemen etsivä nuorisotyöntekijä Eemeli hyödyntää työssään kalastus- ja erätaitojaan. "Luonnossa on rauhallista ja aikaa kohdata nuori. Saamme myös yhteisiä kokemuksia, mikä kasvattaa luottamusta".

 

Stadin jalkautuvassa työssä mennään sinne, missä nuoret ovat. Jalkautumalla pääsee kiinni nuoren elämään kokonaisvaltaisesti ja vahvasti myös vapaa-ajan ja hengaamisen kautta. Menetelmän kautta saadaan kontakti myös niihin nuoriin, jotka ovat palveluiden tai toimintojen ulkopuolella. Samalla tuodaan turvalliset ja läsnäolevat aikuiset nuorten omiin paikkoihin, julkisiin ja puolijulkisiin tiloihin ja nuorten suosimiin tapahtumiin. "Jalkautuminen madaltaa nuorten kynnystä saada tukea ja apua sekä tietoa erilaisista palveluista, joita nuorille on tarjolla", toteaa Iita-Mari Stadin etsivistä. "Samalla luomme turvallisen ympäristön ja tilan nuorille olla siellä, missä he itse haluavat olla."

 

25.11.-5.12.2019 Etsivän nuorisotyön osaamiskeskuksen Instagram tarinoissa esiin nousee työn tekemisen monet tavat ja esittelemme 16 tyyppiä pitkin Suomea. Pääset tutustumaan hyvin erilaisiin tyyppeihin työn takana, moniin erilaisiin toimintaympäristöihin sekä työn arvoihin ja tavoitteisiin. Löydät kaikki päivitykset kohokohdasta "Näin ENT tukee".